Vol-au-vent

Heerlijk. Het is voorbij, het moment van leren, stressen en twijfelen. De examenperiode is gepasseerd. De laatste vijf dagen leefden we op pizza en pita. Nu is het enkel nog wachten op de punten.

Voor het examen van methodologie gisteren heb ik geleerd in Buddha’s huis, samen met een goeie vriend Ken. Omdat we niet nog eens pizza wilden halen, gingen we op zoek naar iets van een hoger culinair gehalte.

Vidé, koninginnehapje

We wilden vol-au-vent (bedankt aan Cobra voor de verbetering) met groentjes en patatjes eten, dus we gingen vol-au-vent halen bij de slager. En toen begon het:

 • We kwamen binnen…en snoven een vieze geur op. Geen lekker verse vleesgeur.
 • Er kwam een dikke slager van de achterkant van zijn winkel gewandeld.
 • Hij mankte.
 • Hij maakte gorgel geluidjes, met een frequentie van 3-4 seconden.
 • Hij stond vol met rode plekken in zijn gezicht.
 • We bestellen vol-au-vent.
 • Ik keek naar de hesp in het uitstalraampje. Het was geen roze, maar bruine…

Toen hadden we het gezien. We moesten een manier zoeken om er weg te raken. Ik vraag de man als ik met bankkaart kan betalen. Gelukkig niet. We zijn uiteindelijk naar de slager gegaan die 20 meter verder lag. Ik vraag me af als de man er nog steeds met zijn vol-au-vent staat… Moet ik me nu schuldig voelen?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Varia

15 reacties

 1. Zowel koninginnenhapje als vidé zijn Belgisch Nederlands en zul je in Nederland dus nooit horen. Het juiste Nederlands is merkwaardig genoeg een Franse combinatie: vol-au-vent. Je kunt het ook omschrijven als een pasteitje met kippenragout of kortweg een kippenpasteitje.

 2. dat het belgisch nederlands is wil gewoon zeggen dat ze in in nederland nog veel van ons te leren hebben. :D vidé is een schitterend woord! taal is maakbaar.
  best wel grappig dat je daar bent weggelopen.

 3. @Piro, het Belgisch Nederlands, ofte Vlaams, kan inderdaad wel tellen. Van dat weglopen, ik had echt geen zin om de dag erna ziek te zijn op mijn laatste examendag :)

 4. Ik dacht dat het sowieso vidée zou zijn, dus met twee e’s, maar met vol-au-vent ben je helemaal zeker. Als je het niet zeker weet, altijd een ander woord zoeken waar je wel zeker over bent.

 5. Ik zou waarschijnlijk niet onmiddelijk op het ingenieuze idee gekomen zijn om te vragen of je met kaart zou kunnen betalen. Maar ik heb dan ook de neiging om eerst grondig door de etalageramen te kijken alvorens ik ergens binnenga. Ik ben daar een beetje een freak in. Ik ga nooit ergens anders ‘ een grote boodschap achterlaten’, daar wandel ik voor naar huis als het nodig is. Ik heb meestal doekjes in mijn handtas zitten voor als ik van een muffe trein stap, of een leuning heb moeten vasthouden die jan en alleman vastgehouden heeft… De kaart-truc ga ik in alle geval onthouden, voor als ik eens niet goed genoeg uitgekeken zou hebben.

 6. De vol-au-vent op de foto ziet er erg lekker uit. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe die andere er dan uit zag.

 7. @Smara Ratih, dat vieren zal voor deze week worden :)

  @Tommie Montana, in dit geval wist ik eigenlijk geen ander woord dan vidé en koninginnehapje.

  @YCF, ik weet niet hoe het eruit zag, maar het zal wel bestaan uit bruine kleuren met groene brokjes ofzo :D

 8. Die slager komt op mij over als een volle-vent. :-/
  Als het maar gesmaakt heeft, ook al moest je er extra voor lopen.

 9. Blij te lezen dat jullie eens “gekookt” hebben. Want aan het gehalte lege pizzadozen ontbrak het niet, hehe.

 10. @Frank, zeg wel.

  @Buddha, ahja, pizza is examenkost. (ik at ook 2 keer per dag warm, dus al bij al zijn die 5 dozen pizza nog relatief :) )

 11. (staat in begin van mijn blogpostje), ik ben nu bezig aan een workshopweek op school. We hebben al bij al veel tijd, het is leuk. Misschien krijgen we vrijdag zelfs al onze punten van de examens (niemand weet echt wat er zal gebeuren :) )

 12. Zozo, jij krijgt je punten wsl eerder dan dat mijn examenperiode erop zit! Succes in ieder geval en hier wordt er verder geblokt (met gezonde tussendoortjes ;-)).

  Tot gauw! (we moeten maar eens naar een datum uitkijken hè om nog eens af te spreken!)

  Voor-even-nog-stresskip-Lies
  -x-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *