Superveilig wachtwoord maken

Veel mensen gebruiken nog maar al te vaak een wachtwoord dat heel gemakkelijk te onthouden is, maar nog veel gemakkelijker te raden is. Uit een onderzoek van de Britse online bank Egg in 2004 bleek dat maar liefst 23% van de bezoekers de naam van hun kind als wachtwoord namen, 19% de naam van de partner, 12% hun geboortedatum.

Met andere woorden, met een klein beetje persoonlijke informatie kan men in 54% van de gevallen op alle online accounts (50% neemt dan nog eens dezelfde wachtwoorden op elke website). Zo simpel is het dus.

Mijn oplossing

Hoe kan je een cryptische boodschap, die bijna niemand anders kan lezen onthouden? Door er voor jezelf betekenis aan te geven.

Stap 1:

Ik bedenk een zinnetje dat ik makkelijk kan onthouden, zoals “Ik zie Marieke graag”. Daarvan neem ik de eerste letters van elk woord.

In dit geval dus: “IzMg”

Stap 2:

Plaats een @. Dit is het middendeel van ons wachtwoord.

Stap 3:

Neem je geluksnummer, of een cijfer met waarde (als voorbeeld nemen we nummer 71, mijn huisnummer).

Laatste stap:

Om het wachtwoord anders te maken voor ELKE website kijk je naar wat er in de adresbalk staat. Dan neem je per lettergreep de letter. Vb: Gmail wordt gm, youtube wordt yt, sitemasters wordt smt.

En dat is het. Zet je alles na elkaar, dan krijg je het wachtwoord IzMg@71ptc. Dit is een wachtwoord dat niemand kan onthouden buiten jijzelf die er waarde aan hecht. Het is superveilig. Het heeft hoofdletters, cijfers, speciale tekens (die @) en voldoende lengte. Het lijkt niet simpel om dit te onthouden, maar ik doe dit nu al een jaartje, en het loont. Ik dacht, ik geef deze tip maar even mee ;-).

18 reacties

 1. Handig :) volgens vele wachtwoordadviseurs komt mijn wachtwoord voor in een woordenboek… Anyway, ik zal eraan denken wanneer ik me nog eens registreer op een website.

  ps: Ik zal best een andere zin nemen zekers ^^

 2. Goh, ik ben -helaas- zo iemand die het aller aller simpelste wachtwoord gebruikt, en dan nog op elke website hetzelfde :p Mijn geheugen heeft ook weleens rust nodig ;)

 3. Weet je wat ik doe. Ik maak een MD5 hash van de website die ik bezoek. Aan het eind voeg ik de naam van me huidige vriendin. Dan gooi ik daarover een SHA1 waar ik mijn geboortedatum ervoor gooi. Die gaat weer in de MD5. Dan neem ik die string en knip ik die en schrijf me echte wachtwoord in het wachtwoord veldje.

 4. Handig, nu kunnen we gewoon al jouw paswoorden kraken ;)

  je gebruikt btw veel ‘die’ waar je eigenlijk ‘dat’ hoort te gebruiken volgens net Nederlands. Als taalpurist vind ik toch dat ik daar even op moet wijzen ;)

 5. @MiST: ik heb mijn oorspronkelijke tekst aangepast, 2 die’s werden dat’s. :-)
  Mijn wachtwoord is trouwens daarop gebaseerd, alleen gebruik ik misschien wel een ander speciaal teken, andere nummers en een andere speciale zin ;-).

 6. das gewoon debiel van die mensen…
  aan de kuleuven ben je zelfs verplicht een hoofdletter en cijfer in je wachtwoord te verwerken!
  Dat maakt het al veel moeilijker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *