San Francisco – dag 1

Na onze jetlag was iedereen ’s ochtends verbazend vroeg wakker. Na het ontbijt konden we de stad waarin we hadden geslapen gaan verkennen. De wandeling startte op Union Square, hartje San Francisco. Het viel ons op dat de stad er ontzettend proper bij lag en overal heerste een gezellige sfeer. Nooit hadden we de indruk in een grootstad te lopen. Het leek gewoon 1 groot dorp.

sanfranciscolove

Een vriendelijke stadswacht zette ons samen op de foto op Union Square. Zoek Lucas!

The Financial District beantwoordde dan weer wel helemaal aan de Amerikaanse stereotypes: alles was er big! Dit leek wel New York! We waren overweldigd door de majestueuze gebouwen die door de typische mist dit keer pas echt de hemel leken aan te raken. De financiĆ«le instellingen in Montgomery Street volgden elkaar in sneltempo op. De Transamerica Pyramid was de laatste reus in het rijtje – en tevens een echt symbool van de stad.

In San Francisco beland je van de ene wereld in de andere. Zo kwam het dat we na de imposante buildings plots terechtkwamen in een wijk met laaggebouwde huizen: Chinatown. Wie niet beter wist, waande zich in China. Niet alleen liepen overal Aziaten rond, de zintuigen hoorden, proefden, zagen en roken alleen maar China. De in de verte boven de huizen en pagoden uitstekende torens van het financiƫle district herinnerden ons eraan dat we toch nog in San Francisco waren. Overal lagen vreemde en kleurrijke snuisterijen in de winkels.

chinesewijk

Een stad in de stad: Chinatown

We lieten Chinatown voor het wat het was en stapten verder. Maar dat bleek niet zo vanzelfsprekend: de stad is gebouwd op 43 steile heuvels en dat voelden we! Het leek wel 1 grote rollercoaster en rijden in de stad is al een attractie op zich. Marieke kon er van meespreken! Het was nog een heel eind te gaan en de straten die op sommige plaatsen wel 30% omhoog gingen, keken ons niet bepaald uitnodigend aan. Maar daar hadden ze in San Francisco wat op gevonden: de Cable Car! Een tram, voortgetrokken door kabels, doorkruiste de hele stad. Het leek ons het ideale vervoermiddel.

San Francisco straten

De Cable Car mag je als toerist niet missen!

Vanop de kabeltram kregen we een mooi uitzicht op de stad, passeerden we Lombard Street (de bochtigste straat ter wereld, die jullie misschien kennen van de film Herbie) en in geen tijd bereikten we zo de haven, van waaruit we een schitterende view kregen op de skyline van San Francisco. Draaiden we ons om, dan zagen we het beruchte gevangeniseiland Alcatraz en de wereldberoemde Golden Gate Bridge, helaas ook dit keer weer in de zo kenmerkende mist verscholen. Deze plaats, op de pier, leek voor ons de perfecte samenvatting van een indrukwekkende stad. In de verte zagen we Fisherman’s Wharf en daar vervolgden we onze tocht.

lucasinamerika

Lucas voor een muurschildering van de Stars and Stripes

Er heerste een drukte van jewelste en overal waren winkeltjes en eetgelegenheden. Straatmuzikanten en – artiesten probeerden het publiek – de een al wat origineler dan de andere – te vermaken. Wij moesten echter ietsje sneller slenteren dan de rest, want om 13u45 hadden we een afspraak met een legende: Alcatraz. Hoewel al 46 jaar dicht, oefent de gevangenis nog steeds een enorme aantrekkingskracht uit op al wie San Francisco bezoekt. Niet onlogisch, want Al Pacino, de Birdman en tal van andere criminele grootheden sleten hier hun dagen achter de tralies. We leerden heel wat bij. Het leek ons geen lachertje om er te verblijven en gelukkig voor ons konden we er na een paar uur ontsnappen.

alcatraz

Wie op Alcatraz zit, raakt er nooit meer uit! (behalve wij)

Via de Coit Tower, van waaruit we een panoramisch uitzicht over de hele stad hadden, bereikten we Washington Square, een buurt (ook wel Little Italy genoemd) die een gezellige bohemiensfeer uitademt. Maar om de hoek wachtte ons alweer een ander deel van Frisco: Broadway, oftewel pure punk, peep en porno. Die afwisseling, het was San Francisco ten voeten uit. Het was een stad die voortdurend transformeerde. Homostad, hippiestad, San Francisco had it all!

(posted by Simon)

sanfranciscoskyline

Vanop de Coit Tower had je een adembenemend uitzicht op de stad…

2 reacties

  1. Mooie samenvatting van een eerste (mooie) dag. ’t Leest alsof we er zelf bij waren vooral ook door de prachtige foto’s. Volhouden! Zo kunnen we ook (een beetje) meereizen. Btw wij hebben Lucas gevonden!

    Groeten!

    P&M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *