Programma’s die elke computer zou moeten hebben.

Omdat een kennis van me recentelijk overgeschakeld is op mac en me vroeg welke programma’s hij zeker zou moeten hebben, heb ik hier een lijstje gemaakt met (gratis) programma’s die elke computer zou moeten hebben, ongeacht het nu een Windows, Mac of linux computer is.

Met onderstaand lijstje kan je gemakkelijker surfen, media afspelen en beheren, chatten, je site uploaden…

1. Firefox

VuurvosFirefox is voor mij de gemakkelijkste browser. De talloze addons vergemakkelijken enorm wat werk voor bloggers, webdesigners, controlefreaks en de mensen die gewoon reclamevrij willen surfen. Woordenboek, tabbed browsing… Het behoort allemaal tot het pakket.

Firefox werkt zowel op Mac, Windows als Linux. Ideaal als vervanger van Internet Explorer of Safari.

2. Filezilla

filezillaFilezilla is een uitgebreide FTP (file transfer protocol) client, waarmee je van alles naar je eigen webruimte kunt transfereren. Deze client heeft heel wat in zijn mars vergeleken met de betalende concurrenten.

Mac gebruikers kunnen alles nog wat stroef vinden, aangezien de macfase van dit product nog steeds in beta-fase is. Die kunnen dan best een kijkje gaan nemen naar Cyberduck.

3. VLC

VLCVLC (VideoLan Mediaplayer) is een lichtgewicht allesspeler op gebied van media. De interface is heel minimalistisch, maar doordat deze mediaplayer zoveel onder zijn motorkap heeft is dat geen issue.

VLC werkt zowel op Mac, Windows als Linux. Ideaal als vervanger voor Windows Media Player, Quicktime, iDVD, etc.

4. iTunes – Amarok

iTunesOp gebied van mediabeheer kies ik voor iTunes, aangezien de Amarok mediaplayer niet makkelijk werkende te krijgen is onder windows of mac. iTunes werkt met een leuke gebruikersinterface, slimme afspeellijsten en tal van andere leuke features.

Huilende wolf

Linuxgebruikers raad ik Amarok aan. Moest deze platformonafhankelijk zijn, dan verdient deze zelfs een plaatsje boven iTunes.

5. AMSN

AMSNAMSN is een opensource kloon van de gewone MSN, maar dan zonder reclame, de vele veiligheidslekken etc. Alles draait ook wat vlotter terwijl het krak dezelfde features heeft.

AdiumAMSN werkt zowel op Mac, Windows als Linux. Voor Mac OS X gebruikers die iets meer willen dan enkel het MSN protocol kunnen eens Adium bekijken. Deze kan kan verbinden met MSN, jabber, yahoo, AIM, gtalk… Een allesvreter in een mooi aanpasbaar kleedje.

Moesten deze programma’s overal ge├»nstalleerd zijn dan zou het veel gemakkelijker zijn om zowel op linux, mac of windows aan de slag te kunnen. Standaard leveren mac en windows hun eigen software mee, maar die vermijd ik liever. Waarom dan niet met een universeel programma werken die dan meer kan?

Van zowel Firefox, Filezilla als VLC is er een portable app terug te vinden op PortableApps. Meer info over portable apps vind je in dit vorige postje.

7 reacties

 1. AMSN is de enige in de lijst die ik niet van persoonlijk gebruik ken. Ik gebruik Adium, en anders zit ik eigenlijk niet op een chatclient.

 2. Die Amarok ziet er wel goed uit. ‘k Zal hem even testen op Ubuntu. Is hij aan de praat te krijgen op XP? iTunes gebruik ik al lang niet meer, ik ben overgestapt op Mediamonkey. Ben daar zeer tevreden van.
  De andere programma’s gebruik ik al langer. Zowel vast als Portable. Vooral sedert ik een U3 stick kocht. Kijk maar even op http://www.u3.com

 3. @Guy, Amarok is niet werkende onder XP. Mac lukt wel als je X11 hebt. Zo’n U3 stick hadden we ook bij ons thuis, maar ik zie niet echt het verschil met de portable suite.

  @YCF, vooral VLC vind ik nogal een aanrader. Draait op elke computer alle media zonder extra codecs. Laat maar weten als je AMSN geprobeerd hebt.

  @Tine, proficiat! Zo hoort het ook :-)

 4. Heb alle programma’s al eens gebruikt.

  Ik ben van iTunes afgestapt omdat dit, onder Windows, een paar services laat draaien terwijl ik iTunes niet gebruik. Voor het muziek afspelen gebruik ik onder Windows Winamp, kent iedereen wel :P

  Ik zou ipv AMSN, Pidgin (de vroegere GAIM) gebruiken, dit ondersteund niet alleen MSN maar ook alle andere chat programma’s. Heeft wel wat minder opties, volgens mij werkt de cam niet maar heb ik nooit geprobeerd.

  Voor de rest zijn het top proggies ;) Ik zou niet zonder kunnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *