Ketchup recept

Net als Buddha en heel wat anderen heb ik het ketchup recept van Freddy11 geprobeerd. En dit is het resultaat:

Ketchup result

Ingredienten

600 gr ui, 300 gr suiker, 2,5 kilo tomaten, 4 stuks kruidnagel, 3 stuks rode paprika, 5 teentjes knoflook, 2 laurierblaadjes, 4 dcl dragon azijn, naar smaak zwarte peper en zout.

Voorbereiding:
Spoel de tomaten in ruim kokend water, verwijder het vel, halveer ze en neem de kernen, het zaad en het vocht weg, snij het vruchtvlees in stukken. Snij de steelaanzet uit de paprika’s, halveer ze en neem de kernen, het zaad en zaadlijsten weg, snij de paprika’s in stukjes, snipper de ui en de knoflook fijn.

Bereiding:
Breng de azijn in een wijde pan aan de kook, voeg de suiker toe en laat al roerend aan de kook komen, blijf roeren tot de suiker is opgelost en laat alles 3 minuten zachtjes koken. Voeg de tomaten, paprika, uien, knoflook, verkruimelde laurierblaadjes, kruidnagel, peper en zout (ca. 1 theelepel) toe.
Schep alles goed om en wacht tot alles aan de kook is gekomen, temper de warmtebron en laat alles zachtjes doorkoken zonder deksel, door het indampen zal er 3/4 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijven. Indien te waterig nog wat langer laten inkoken.
Stort de gehele inhoud van de pan in een food processor en mix alles tot een gladde saus, breng het geheel terug aan de kook, proef het en kruid opnieuw indien nodig naar eigen smaak.
Spoel zorgvuldig schoongemaakte potjes of flessen om met kokend water en vul ze met de ketchup, sluit alles luchtdicht af door ze omgekeerd te bewaren op een droge, koele en donkere plaats, een kelder is ideaal. Na 3 weken smaakt de ketchup al bijzonder goed maar ik heb nooit zo lang gewacht. Je kan hem bijzonder lang bewaren onder deze voorwaarden.

6 potjes overheerlijke zoet-zure ketchup. Best wel vreemd om te weten: er zitten 2,5kg tomaten in, 3 paprika’s, 600gram ajuinen. Na de 2e keer nakoken verminderde de saus enorm.

Na 2 ajuinen van de 6 te hebben gehakt, stond ik zwaar te huilen. Een zoektocht op lifehacker leerde me echter volgende truuk:

Neem een ajuin en een scherp keukenmes, snijd een kegelvorm uit de ajuin zijn onderkant (ongeveer een derde breed en een derde diep). Eens dit deel van de ajuin verwijderd is moet je niet meer huilen, aangezien daar blijkbaar de stof in zit die je laat huilen. Getest en goedgekeurd!

De ketchup smaakt overheerlijk. Een dezer dagen zal ik toch al een potje openen om als dipsaus te gebruiken. Voor wie graag kookt is dit een aanrader. Elke voordeel heeft zijn nadeel: ik ga nu beginnen met een grote afwas ;-) .

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als koken

7 reacties

 1. en het recept is?
  Als grote ketchupliefhebber moet ik dit gewoon weten!
  Als ge al uw eindwerk in het zesde jaar over Heinz maakt…
  :)p
  x

 2. @Reinhart, graag gedaan en bedankt.

  @Stephanie, als je op het linkje klikt bovenin mijn bericht (ketchup recept van freddy11), dan kom je er op uit. Hah, je eindwerk over Ketchup gemaakt? :)

  @Christophe, je neemt een ajuin. Zijn behaarde kant (onderaan) snij je er uit in een kegelvorm met de top naar de bovenkant gericht. die moet een 3e van de ajuin lang zijn en een 3e van de ajuin breed. Moest het niet duidelijk zijn post ik wel eens een foto.

 3. Met mijn lenzen heb ik geen last van ajuin, jihaa.

  Ziet er goed uit maat. Ben benieuwd naar de smaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *