Kamperen in Kroatië

Omdat ik van enkele mensen al de vraag gehad heb hoe je nu moet reizen door Kroatië met een mobilhome, besteed ik graag dit postje er even aan. Eerst en vooral onze reisroute:

reisroute

Ik zou vooral afraden van in het noorden (Istrië) heel lang te blijven hangen. Vooral als je net de grens over gaat is het erg: de ene mega-luxe-kamping na de andere. Je hoort er meer Nederlands spreken dan de plaatselijke taal. Veel kampings die je tegenkomt zijn naturistenkampings. Ook zitten er veel Italianen in Istrië.

Onze eerste stop was daarom in Rovinj. Ten Noorden van Rovinj heb je een mooie kamping langs de kust (50 meter van de kust), waar je goed staat achter een nachtje doorrijden. Het is een gezellige plaats van vooral mensen op doorrit. Vlakbij kan je pizza eten (aanrader!) voor weinig geld. Je kan er ook brommertjes huren, ideaal om wat rond te rijden en zo het prachtige Rovinj te ontdekken.

rovinj

In de zuidoostelijke kant van Istrië hebben we wel een aantal mooie kampings langs de kust tegengekomen (Pula: camping Pomer, Labin). We hebben altijd op kampings gestaan omdat gedurende de zomer Kroatië (en zeker het noorden) overspoeld wordt door toeristen. Als je dan ofroad gaat kamperen dan ben je zeker gepakt: wildkamperen wordt er niet toegestaan. We hebben meermaal mensen beboet zien worden.
Er zijn echter genoeg kleine gezellige kampings (tot 100 plaatsen), waar je tot vlak aan het water kan staan. Zo hebben we een aantal keren op misschien 10 meter van het water heel rustig onze kamping gehad.

In Pula hebben we 1 van ’s werelds top 5 bewaarde amfitheaters bezocht. Dat was wel mooi. Maar zoals reeds gezegd, we zijn misschien iets te lang blijven plakken in het Noorden.

Hoe zuidelijker je gaat in Kroatië, hoe authentieker. En hoe goedkoper (tenzij in de grootsteden natuurlijk). Zo konden we meer inlands volgende pizza krijgen: voor net geen 10 EUR een familiepizza die we met 4 amper opkregen.

pizzaTijdens het rijden kom je vaak een kamping tegen. Hoe zuidelijker, hoe kleiner de kampings, hoe goedkoper ook, en hoe minder we er tegen kwamen. Het rijden langs de banen ging heel vlot, echt problemen hebben we er niet gehad. Alle banen zijn vrij recent aangelegd.

We hebben Split bezocht (en het eiland voor split met de ferry en brommer verkend), Split is mooi maar erg toeristisch.

metbrommer

Misschien nog 1 aanrader die ik wil meegeven:

De Plitvice meren. Niet voor niets is dit werelderfgoed, het is echt het mooiste stukje natuur die ik ooit gezien heb. Daarom is mijn header 1 van de meren.
plitvitchermeren

Zeker het bezoeken waard (en ideaal als terugweg)! Ga echter wel tegen ’s morgens vroeg, bij de opening van het park, want het is ongelooflijk hoe toeristisch het er is. Vanaf de middag is het om gek te worden: bussen met toeristen uit alle kanten stromen toe.

Bij deze een kort verslag van hoe het geweest was. Ik vind Kroatië een dikke aanrader, maar je moet wel even wennen aan het toerisme. Voor meer info ben ik altijd beschikbaar in de comments.

11 reacties

 1. Ik zou zo ook weer willen vertrekken! Ooit wil ik er nog ‘ns opnieuw naar toe. Zòveel mooie ‘romantische’ stadjes met pittoreske steegjes en pleintjes, heerlijk!
  De Plitvitch Meren zijn inderdaad een prachtig stukje natuur, één van de mooiste plekjes ter wereld (aan de ongerepte natuur in de uithoekjes van Canada kan echter nog steeds niets tippen :) )!

 2. Hoi, kun je met een kleine camper en twee kinderen goed terecht zonder te boeken in het hoogzeizoon?hoor graag.

  Mvg henri

 3. Dag Henri,

  Wij hebben het in ieder geval zo gedaan (1 camper, 4 volwassenen). Het is soms wat zoeken, maar het lukt wel.

 4. Waw, ziet er een super reis uit! Hoelang hebben jullie er over gedaan?
  Wij zouden graag met de tent gaan, weet je of er hier ook een minimum staat op de nachten dat je blijft ( in Italië vaak min. van 7 nachten)

 5. Dag Ulrike,

  Wij bleven overal maar maximum een dag of 2, dus geen echt minimum. Let op, wij gingen wel met de campingcar, niet met de tent. Maar het zou geen verschil mogen geven denk ik. Geniet van je reis door Kroatië, het is meer dan de moeite waard!

 6. Beste,

  zou je enkele namen van kleine campings kunnen doorgeven waar je vlakbij het water kan staan? Wij willen in augustus met onze 2 kinderen gaan, maar houden niet zo van die commerciële campings met zwembaden, animatie e.d. Wij houden meer van rust, maar willen wel in de zee kunnen spelen met de kids.

  Alvast bedankt!

 7. Wij willen in 2014 naar Kroatië met de mobilhome.kan er iemand ons informtie geven ivm camperplaatsen.
  Tony

 8. Heb je nog wat adressen van campings aan het water.
  Ook wij willen een rondreis met camper door Kroatië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *