IKEA – Het geheim van het succes

Ik ben geen lezer van romans en thriller (die zie ik liever als filmversie), maar ik hou wel van how-to boeken, en boeken die me inzicht kunnen geven of me later op weg kunnen helpen.

In Brussels Airport heb ik daarom (voor op het vliegtuig – verslag komt 1 dezer dagen) o.a. dit boek gekocht:

IKEA - het geheim

Het boek vertelt wat meer over de oprichter, Ingvar Kamprad, hoe hij IKEA opgericht heeft en hoe IKEA kon evolueren tot het bedrijf die het nu is. Het boek was interessant ondanks de vele details (laat ons zeggen dat de gedetailleerde schrijfstijl van Rüdiger Jungberg wel went na een tijdje). Op het einde van het boek kwam wel nog eens een samenvatting van ongeveer 40 pagina’s.

Zo kwam ik enkele interessante weetjes: wat IKEA nu wil zeggen, hoe de bedrijfsstructuur eruitziet en hoe Ingvar er alles aan gedaan heeft om zo min mogelijk belastingen te betalen (mooiste deel).

By the way, wisten jullie dat de IKEA catalogus het meest gedrukte boekje ter wereld is (160 miljoen oplages per jaar), meer dan de bijbel en meer dan de Harry Potter reeksen?

Update: IKEA staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. (Voornaam, achternaam, naam van de boerderij waar hij opgroeide, naam van het dorpje vlakbij).

14 reacties

 1. @Lies, het staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. (Voornaam, achternaam, naam van de boerderij waar hij opgroeide, naam van het dorpje vlakbij).

 2. Grappig toch hoe namen van succesvolle bedrijven/winkels op een eenvoudige manier tot stand komen (zie; Ikea, H&M, Lidl, Aldi..)
  Blijven proberen Bershka (bijna niet uit te spreken), Vero Moda, Carrefour (hadden beter bij Unique gebleven)…

 3. Het ikea principe leverde prachtige winkels op met redelijk betaalbaar interieur. Vooral dat laatste is volgens mij een grote bijdrage in het succes.
  Die catalogus laat ik elke keer komen. Altijd leuk om in te neuzen.

 4. @Buddha, lol, maar dan mis je wel het leven van Ingvar Kamprad
  @Judith, zeg wel. In het boekje gaat het ook even daarover. Over hoe Aldi eigenlijk de gebroeders ALbrecht zijn die hun “DIscount” oprichten.
  @Frank, en met ons vele anderen denk ik. Het is gewoon betrekkelijk goeie kwaliteit voor een mooie prijs.

 5. Hoe zit dat met die belastingen? Gebruiken ze een ingewikkelde structuur of gewoon het gezond verstand?

 6. Een enorm ingewikkelde structuur. Er is nergens zelfs volledig duidelijk buiten het bedrijf wie er echt aan het hoofd van de onderneming staat. IKEA staat onder een Nederlandse stichting, die rechten betaalt een Inter IKEA systems B.V., die dan weer de gebouwen ook exploiteren, maar zelf niet de rechten hebben om… enzoverder. Erg ingewikkeld dus.

 7. Ikea… Zweedse kwaliteit… ja, mon oeil !
  Made in Far East ja !
  En ik kan het weten, want ik heb honderden containers voor hen ingevoerd.
  Maar het blijft een successtory hè :-)

 8. @Yera’s papa, ik schreef betrekkelijk goeie kwaliteit, niet Zweedse kwaliteit. In het boek gaat het constant om dit. IKEA kan de kosten drukken door te produceren in lageloonlanden (welk bedrijf doet dat trouwens niet de dag van vandaag), maar ook door massaproductie. Ongeveer 24% kwam volgens de schrijver uit China.

 9. pieterc,
  inderdaad, je schreef nergens ‘zweedse kwaliteit’.
  het was dan ook niet m’n bedoeling om een aanmerking op jouw schrijfsel te maken, enkel en alleen over Ikea zèlf.
  en dit louter ter informatie van je lezers omdat ik in m’n vriendenkring nogal wat onwetendheid ontdek wat de oorsprong van de goederen bij Ikea betreft…
  waarmee ik niet wil zeggen dat de kwaliteit daarmee slechter of minder goed zou zijn hè.
  zo, ‘misverstandje’ daarmee uit de wereld…

 10. Of het nu van China, Zweden of het hol van pluto komt, als het maar degelijk en vooral goedkoop is :)

 11. Toeval of niet? Net vandaag hoorde ik iemand op het werk praten over Ikeablauw. Ik wist niet wat ik me daar moest bij voorstellen … totdat ik net jouw blog met foto zag.
  Bloggen maakt een mens slimmer. Dat staat vast:))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.