Examens

Examens
Vandaag had ik examen fysica, het is wonderwel goed gelukt. Woensdag psychologie. Zo verlopen mijn examens:

Voorbereiding:
Leren is niet echt mijn favoriete tijdsbesteding. Daarom probeer ik mijn studeren af te wisselen met veel ontspanning. Zo nam ik om het uur (minstens) een kwartier ontspanning tijdens mijn blok. Ik heb dat nodig om geconcentreerd te kunnen zijn, want ik ben enorm snel afgeleid.

Rituelen:
Ik ben wat betreft mijn examens een ritueelman. Zo moet ik voor een examen stoppen in de krantenwinkel om een kraslotje te kopen. Dan ga ik examen doen, en na het examen pas mag ik die krassen. Win ik niets, dan was mijn examen nog goed. Win ik iets, dan ben ik blij dat ik iets gewonnen heb.

Tijdens het examen zelf draag ik een andere sjaal dan die die ik gewoonlijk draag. Mijn “examensjaaltje” is een fleece sjaaltje in het grijs, met een gestikte rand.

Examens zelf:
In de zaal waar wij examens maken probeer ik zo ver mogelijk achteraan te zitten, het is leuker om een overzicht te hebben. Ik heb niet graag dat er iemand naast me zit (zoals een ander jaar met een ander examen), want ik leg graag mijn hele bank vol met schrijfgerief, examenpapier en notities. Vervolgens wacht ik op het examen die de prof brengt. En dan is het stressen. Meestal heb ik net genoeg tijd om een blad of 8 vol te schrijven. Ik heb liever denkvakken dan leervakken.

Na het examen:
Na het examen ga ik naar buiten. Eens dat mijn blad ingediend werd, begint er een automatisch proces in mijn hoofd. Je kan het vergelijken met een format van je pc. Alles wat ik geleerd heb, vergeet ik direct. Ik weet zelfs niet meer wat voor vragen er op het examen gesteld werden. Laat staan dus dat ik over het examen kan meepraten met collega’s van mijn jaar.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als School

7 reacties

 1. een sjaal tijdens het examen? wegens warm en stressy zat ik gegarandeerd altijd in mijn T-shirt. te blazen :)

  dat van alles onmiddellijk vergeten heb ik ook.

 2. Vooral dat laatste is erg herkenbaar. En ook dat snel afgeleid zijn. Daar heb ik al op gevloekt gehad tijdens mijn studies.

 3. Ondanks dat mij regelmatig verteld werd dat ik “goed kon leren”, heb ik m’n voorgezette opleiding niet afgemaakt. Ik ben zelf meer een persoon van doen dan van leren. En zo heb ik inmiddels een mooie (redelijk zelfstandige) functie kunnen bereiken.
  Wat ik inmiddels in m’n “carriere” (?) geleerd heb is dat het niet van belang is hoeveel kennis je hebt, maar hoe (flexibel) je het in de praktijk brengt.

  In ieder geval heel veel succes met je examens Pieter en vooral daarna. Want dan begint het pas.

  En hou dat ontspannen er in.

 4. Ik hoop dat je examen psychologie van vandaag goed meegevallen is. Ik moest even glimlachen toen ik over je kraslotje en je sjaaltje las, want in mijn tijd had ik ook zulke bijgeloofjes, al weet ik niet meer precies wat ze inhielden. Verder ben ik het met Frank eens: examens zijn een noodzakelijk kwaad; de praktijk is heel wat anders. Van al de kennis die ik tijdens mijn schooltijd opggeslagen heb, gebruik ik vandaag de dag nog maar heel weinig.

 5. @Pironik, ik heb inderdaad wel warm tijdens een examen, maar dan kan je het nog even afdoen hé :)

  @YCF, tja, er zijn er die echt gemakkelijk leren en er zijn er die er verschrikkelijk moeilijk mee hebben. Ik hoor net als jou jammergenoeg bij de laatste categorie.

  @Frank, bedankt. Wat doe jij nu momenteel?

  @Smiling Cobra, psychologie is redelijk meegevallen. Ik vind mijn studie enorm plezant, het is natuurlijk enkel die paar maand op een jaar dat je “intensief” moet leren die vervelend zijn hé.

 6. @PieterC:
  Momenteel bij ik coördinator / locatieleider voor een reinigings firma op een kunstmest fabriek.

  Dat houdt o.a. in het inplannen van afval gerelateerde zaken en industrieel reingen projecten (zoals hoge druk en vacuumreiniging) / het inhuren van benodigd materieel en personeel / de administratie / pre-facturatie / toezicht houden en aansturen / en een stukje commercieel.
  En dat alles op een HAVO diploma.

 7. Pingback: Examens at PieterC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *