Death Valley – dag 7

De nacht had ons deugd gedaan: we waren vroeg uit de veren. Dat moest ook, want er stond ons vandaag een loodzware dag te wachten. Vandaag zouden we immers Death Valley betreden. De dodenvallei behoort tot de warmste plaatsen op aarde: de hoogste temperatuur ooit gemeten was 57° Celsius en dan hebben we het nog maar over de luchttemperatuur! Het was dus verstandig veel water en eten in te slaan en ook de tank moest helemaal vol, voor het geval dat. Aangezien we de hele dag door Death Valley zouden rijden en er niet zoveel auto’s passeren, moesten we op alles voorbereid zijn. Vanaf Lone Pine was het nog zo’n 100 km rijden en dan stonden we aan de poorten van de hel.

DSC_0227

Het landschap was droog, dor, bruin. Alleen al door ernaar te kijken zou een mens er dorst van krijgen. Er groeiden dan wel struikjes, maar alles wees er gewoon op dat het er ontzettend warm kon zijn. De temperatuur wees maarliefst 49° Celsius aan en met de regelmaat van de klok nipten we dan ook van onze kannen water. You better stay hydrated! Natuurlijk hadden we ook oog voor het landschap. Loodrechte banen, waarop je in de verte de hitte zag kronkelen, voerden ons langs het desolate maanlandschap.

CIMG2918

SNC15829

SNC15834

Death Valley is een wonder der natuur. Miljoenen jaren geleden stroomde hier water. En dat water had bergen uitgehold. Nu restte natuurlijk niets anders dan droog stof, maar aan de bergen kon je zien wat hier vroeger gebeurd was: de Golden Canyon toonde rotsen die in lagen op elkaar lagen, als een boomschors. Ze leken wel af te bladeren. Ook de kleuren waren heel apart: alle varianten van rood en geel wisselden elkaar af. We maakten een kleine wandeling, maar langer dan een uur in deze hitte was complete zelfmoord. Geen zorgen, we hadden water met ons mee, maar toch was het een zware inspanning.

DSC_0034

Lucas en Marieke bij Mosaic Canyon

CIMG2919

CIMG2929

SNC15807

Tegen de middag zagen we in de verte iets groens. Was het…? Nee, dat kon niet. Hier? Maar toen we dichterbij kwamen, bleek het echt te zijn: temidden van alle droogte rezen hier palmbomen de lucht in, groeide er gras dat continu door sproeiers met water werd besprenkeld, ja, er was zelfs een golfterrein! Te decadent voor woorden, maar dit was een toeristische stopplaats: Furnace Creek. Hier aten we ons middagmaal op.

SNC15802

Te gek voor woorden!

CIMG2906

Na het eten bleven we door een dor en uitgestrekt landschap rijden. Vreemd genoeg vonden we even later water in de vallei. Het was eigenlijk ondenkbaar bij deze temperaturen en toch was het ook geen fata morgana! In Badwater stond echt water, zij het dan niet meer dan enkele druppels. Er was ook een heel grote zoutvlakte. Hier bevonden we ons op de 7de laagste plaats ter wereld, op 94 meter onder zeeniveau. Met bergen rond ons die meer dan 4000 hoog waren, was dit toch een spectaculaire beleving.

CIMG2946

SNC15843

DSC_0204

Er leek wel geen einde aan te komen. Overal om ons heen lagen bergen zand, dorre struiken, bergen. De weg liep als golven door het landschap, alleen was er geen water! Er was alleen maar droogte. En een verschrikkelijke hitte. Artist’s Drive was het volgende mirakel: een indrukwekkend palet aan groen, grijs, paars kleurde de bergen rondom ons. Op één van de baantjes errond – we waren helemaal alleen – probeerden we iets te doen waar we voor de reis al naar hadden uitgekeken: een ei proberen te bakken op de motorkap. Bassie en Adriaan hadden het ons hier voorgedaan, dus waarom zouden wij het niet kunnen? Het was echter vergeefse moeite, de eieren wilden niet meewerken. Ofwel was het nét niet warm genoeg…

SNC15799

Moet er nog zand zijn?

CIMG2933

Golven, maar geen water!

DSC_0132

Artist’s Drive, een smalle weg langs kleurrijke rotswanden

DSC_0105

Bassie en Adriaan achterna!

Na een lange overlevingstocht kwam tegen de avond de verlossing: Shoshone. Een dorpje van niet meer dan enkele honderden zielen, maar hier, buiten Death Valley, waren we veilig voor de hitte. Bij ons motel was er zelfs een zwembad – zoveel water hadden we vandaag nog niet gezien – en in een Mexicaans restaurant aten we het avondmaal. Het was een prachtige dag geweest, maar 1 ding wisten we nu wel zeker: Death Valley had zijn naam wellicht niet gestolen..

CIMG2959

Nog enkele sfeerfoto’s…

CIMG2891

CIMG2936

“Warmte? Ik trek me er niks van aan!”

CIMG2939

DSC_0008

DSC_0014

DSC_0017

DSC_0018

Een kaarsrechte weg in Death Valley

DSC_0100

DSC_0134

Voor Marieke was het een lastige dag achter het stuur…

SNC15786

… maar Pieter zorgde goed voor haar!

(Posted by Simon)

3 reacties

 1. Het lijkt er super leuk bij jullie! :-) Hier is het maar bwaaaaaaaaaaaaa :-) hihi!
  Het heeft hier zelfs eergisteren in een paar dorpen verder heel hard gehageld! Daar lag 15 cm hagel overal! Daken en auto’s kapot! Gelukkig zijn wij er van gespaard gebleven! Voor de rest is het hier nu wel mooi weer en gaat het leven hier gewoon verder :-) rustig en traag 8-) ^^

  Ken zegt tussendoor ‘Hallooo!’ :-), leuke foto’s zegt hij en hij is benieuwd om jullie terug in het echt te zien!

 2. Mooi mooi!
  Om het water van in de mond te krijgen (hoewel, met zo’n hitte ;) )!
  Geniet geniet geniet!
  Good job Marieke, ganse dag achter het stuur! Die mannen laten zich toch graag dienen hè ;) .

 3. Oeh, bassie en adriaan achterna! Cool!
  Nu ik de foto’s zie snap ik dat ze het ‘Death Valley’ noemen. Wat een eindeloos, maar prachtig, landschap.
  Heren en dame, geniet volop van deze mooie locaties!
  Groeten Rik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.