De Everglades – dag 7

Een week na aankomst bezoeken we het bekendste natuurpark van Florida: Everglades National Park. In Naples hadden we ons goed voorbereid: een insectenspray (met hoog DEET gehalte om ons te beschermen tegen bijtvliegen, muggen en ander bijtend gespuis),lange dekkende kledij (een lange jeans en lang hemd in 40° en 90% vochtigheidsgraad is niet evident), en een goed humeur om om 6 uur te vertrekken zodat we er terug weg zouden zijn in de korte middag.

We begonnen na een lange tijd rijden met een fietstocht naar het hartje van de Everglades vanuit Shark Valley (vreemde naam trouwens, want haaien zijn er niet en het is ook geen vallei). Om 9h25 begonnen we eraan. De rangers raadden ons de volledige fietstocht af want het zou heel warm zijn. Toen we begonnen te fietsen merkten we daar eigenlijk niet zo heel veel van.

Meteen werden we beloond door een roofvogel die op een waarschuwingsbord zat:

roofvogel op bord

Wat verder zag Marieke een kleine alligator van op het baantje in het water wegglippen. Veel alligators zaten er niet omdat het broedseizoen is en de “gators” dan wat rustigere plekjes opzoeken (diep in de schaduw op zo’n warme dag).

Marieke fietst door de everglades

De fietsen konden we er huren tegen 7 dollar (net geen 5 EUR) per uur, en het waren goeie fietsen.

reiger op lange baan
Het traject bestond uit 2 delen, een recht stuk naar de uitkijktoren en een bochtig stuk terug. De meeste mensen nemen het rechte stuk terug omdat het andere stuk minder schaduw heeft en iets langer is. In het rechte stuk kwamen we af en toe wat beestjes tegen. Een aantal reigers (boven een grijze, maar we zagen ook nog bruine en verschillende witte), wat roofvogels met een vleugelspanwijdte van een meter:

roofvogels in everglades

Wij fietsten ondertussen rustig door, want 20 km in de zon fietsen met zo’n vochtigheidsgraad en temperatuur is niet zo vanzelfsprekend.

pieter fietst op everglades

muggenspray

Ondanks de muggenspray hadden zowel Marieke als ik nog een 10tal muggenbeten.

uitkijktoren in everglades

Van op de uitkijktoren die in het midden van de Everglades stond hadden we een fantastisch uitzicht. In een poel onder ons zagen we grote schildpadden zwemmen.

everglades

In het terugkeren was het moeras iets meer uitgestrekt.

Na deze mooie fietstocht reden we terug naar Everglade City, waar er heel wat airboat verhuurmaatschappijen waren. Deze lawaaierige boten met enkel een vliegtuigpropeller als aandrijving zijn misschien al even gekend als de Everglades. Omdat de dieren niet te verstoren met het lawaai worden deze ritjes net buiten het park gedaan, tussen de mangrove moerassen.

airboat

zeekoe of manatee

We hadden meteen prijs, een paar minuten na ons vertrek kwamen we 4 manatee’s of zeekoeien tegen.

mangrove

Aan ongelooflijke snelheden koerste de airboat met maar enkele tientallen centimeters aan beide zijden door het mangrove bos… Het was écht leuk.

aligator in everglades

Deze alligator van 1,5 meter kwam op een halve meter van onze airboat zijn territorium beschermen. “Niet verder”, leek hij te zeggen.

alligatorfoto

We zaten in het midden van beestjes die we alleen nog maar in de zoo hadden gezien.

airboat foto

kapitein Pieter

Kapitein CJ maakte even plaats voor kapitein Pieter. :)

pelikaan op airboat

Een pelikaan kwam op zoek naar iets lekkers ook even goeiedag zeggen vlak voor onze neus.

Vandaag was de spectaculairste dag van de Floridareis tot nog toe: de natuur, het ritje met de airboat, de fietstocht,… Dit is een dikke aanrader voor iedereen. Morgen rijden we de Keys af.

6 reacties

 1. Dat ziet er daar inderdaad zéér mooi uit! Trouwens, die “boot” doet me denken aan één die ik ooit gezien heb in de Suske en Wiske-albums, maar ik kan me niet meer herinneren welke. Het was toen ook met krokodillen!

 2. Wow, zitten enkele zalige fotos tussen.
  En met dat mangrovengebied waan je je net in Brazilië met de Amazone.
  Veel plezier nog!
  @Pieter: Wanneer zoek je eens een kapper? :-)

 3. @Simon, de strip van Suske en Wiske heet “Het Kregelige Ketje”, waar manneke pis op een vliegtuig naar Amerika kruipt.

  @Lucas, ik ga in België naar de kapper gaan. Mijn haar krult nog redelijk grappig hier met die vochtige lucht, dus zal ik het hier zo houden. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *