De punten zijn binnen.

Driewerf hoera, mijn zomer duurt tot eind september en ik hoef geen studieboeken mee te nemen naar Amerika! Mijn punten loop ik deze keer niet af, het zijn allemaal 12-13-14-15en dit semester. Wat ik wel eens wil aanhalen is de manier waarop ik studeer.

Ik heb al jaren een probleem met leerstof uit mijn hoofd te leren. Letterlijk kopiƫren lukt mij gewoon niet. 3 jaar terug heb ik samen met mijn vader een cursus Mindmappen gevolgd. Dit is voor mij de reden geweest waarom ik nog steeds geen enkel herexamen gehad heb. Ondertussen structureer en leer ik praktisch al mijn cursussen aan de hand van mindmaps, het is ongelooflijk hoe hard iets blijft kleven in mijn grijze massa door deze manier.

Als voorbeeldje voeg ik hierbij een scan van 1 van de 3 mindmaps van geschiedenisfilosofie. Ik las het boek en maakte synchroon deze mindmap op. Deze mindmap bevat voor mij alle leerstof van 100 pagina’s (klikje voor grotere versie):

mindmap wetenschapsgeschiedenis

Het stelt voor jullie weinig voor, maar aan elk tekeningetje, aan elk takje hangt voor mij de haak waar ik mij tijdens mijn examen aan vast hou. Ik kan tijdens het examen die afbeelding exact natekenen waardoor alles netjes kan weergeven.

Update: in de comments geef ik wat tips over hoe je aan de slag kan om zo’n mindmap op te bouwen.

7 reacties

 1. Jep,

  waar volgde je die cursus? Heb je hier interessant (digitaal) materiaal rond. Lijkt me wel leuk om zo info op te slaan.

  Zelf ben ik een samenvatting schrijven. Maar samenvattingen van 40 pagina’s missen de essentie van de titel “samenvatting” natuurlijk. ‘k Gebruik ze meer om de aandacht erbij te houden. Maar die mindmappen vind ik wel leuk en doelgericht om info op te slaan.

  BTW, ik ken je via je broer Simon (zit ook aan ULB).

 2. Dag Corneel, welkom op mijn blog.
  Mijn cursus heb ik niet meer (het was een papieren versie). Ik volgde de cursus drie avonden in Syntra Roeselare.

  Als ik je een aantal tips mag geven om te beginnen:
  -een inhoudstafel is mijn basis. De grote puntjes vormen een grote tak, wat eronder komt zijn subtakken. Als er geen inhoudstafel (of geen goede) is, dan (her)maak ik die.
  -Gebruik zo min mogelijk tekst (mag wel maar werkt voor mij minder goed). Als je tekst gebruikt maak dan onderscheid tussen de titels in lettertype, kleur etc.
  Maak tekeningetjes en kleur ze in. Iets wat eruit springt onthoud je beter.
  -Per studeervak andere hoofdkleuren gebruiken. Mijn armen in deze mindmap zijn donkerblauw, voor een ander vak zijn de armen donkerrood,groen etc.
  -Lees goed het boek. Kijk meteen wat je ervan kan navertellen en vind een goeie tekening die die link in je hoofd kan leggen.
  Vb in de gepostte mindmap: Rechtsboven heb ik het begin van de wetenschapsgeschiedenis/filosofie. Dat begon bij de oudheid en de middeleeuwen (tekeningentje van de ridder met de antieke vaas). Aristoteles was de belangrijkste in dit verhaal (de aristocat) omdat hij een specifieke mening had over het wereldbeeld (kat voor de wereld). De maan die rond de wereld staat helpt me om dit wereldbeeld (in mijn cursus een 4tal pagina’s) uit te leggen. Ernaast staat een denkwolkje. Dit gaat over de natuurfilosofen. In het oude Griekenland waren de filosofen gewone burgers, boeren. Ze hadden 2 (vandaar de 2 in het wolkje) manieren van kennis die ze leerden: de rede en ethiek. (rede en ethiek kon ik zo onthouden, maar ik moest er wel aan herinnerd worden dat er 2 redenen waren)
  -Durf gerust ver gaan. Leg verre associaties. Als je er zelf opkomt tijdens het leren kan je er gerust een 2e keer opkomen tijdens het examen.
  -Herhaal de mindmap na elke hoofdtak.
  Last but not least: studeren met mindmaps neemt meestal langer in beslag dan gewoon studeren, zeker in het begin. Toch heeft het heel wat voordelen omdat je via deze manier het 1 keer goed studeert ipv meerdere keren dezelfde leerstof herlezen, er opnieuw inrammen etc. Een mindmap is ook leuker om te studeren. Het helpt om je concentratie erbij te houden als je af en toe iets mag tekenen.
  Ik hoop dat je er iets aan hebt, bij meer vragen staan mijn comments altijd open.

 3. Mindmaps zijn idd zalig, maar vereisen voor sommige wel wat “visueel geheugen”.

  Ik leerde trouwens ook zo :-)

 4. proficiat Pieter. Over die mindmapping, werkt dat ook voor wiskunde enzo? :p Ah ieder zijn manier :) Wel een leuke manier, ga die ook es proberen.

 5. @Lies, dankje, jij ook ;)

  @Jochen, mijn broer kan totaal niet met mindmaps leren, maar is een krak in moeilijke namen ‘papegaaien’. Ieder zijn ding?

  @Stijn, dankje. Wanneer weet jij je punten? Voor wiskunde is het iets lastigers maar ik heb wel nog mijn fysica ermee geleerd.

 6. Van harte proficiat maat! Geniet van jullie welverdiende vakantie. Knappe mindmap btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *